Piipputupakka

Piippu on vanhimpia tapoja polttaa tupakkaa. Piipunpoltto on erilaista kuin savukkeiden: se ei ole vain nopeaa nikotiinitarpeen tyydyttämistä. Eräs harrastaja sanoo, että piipun rauhallinen latailu ja tulien virittely valmistavat tupakoitsijaa hetkeen, jonka aikana hän voi irrota päivän kiireistä.

Piipputupakka koostuu pääasiallisesti samoista aineista kuin savukkeetkin. Myös sisään hengitetyt myrkyt ovat samoja kuin savukkeissa. Piippuharrastajat korostavat oikeanlaisen piipun valitsemisen tärkeyttä. Halvimman maissipiipun saa muutamalla eurolla, mutta paremmat piiput maksavat muutaman kymmenen euroa ja kalleimmat jopa satoja euroja.

Piippu täytetään kolmen vaiheen latauksella. On painettava ”ensin lapsen sormella, sitten naisen kädellä ja lopuksi miehen peukalolla”. Piippu sytytetään aina tulitikuilla. Sytyttäminen pitää tehdä niin, että päälimmäinen tupakkakerros syttyy tasaisesti. Kokemattomalla polttajalla piippu voi sammua usein, mutta sammuneen piipun voi sytyttää uudelleen tupakan maun kärsimättä.

Liian kiivas imeminen kuumentaa piipun liian kuumaksi, mikä pahentaa tupakan makua. Tällöin kannattaa antaa piipun sammua ja polttaa myöhemmin uudestaan. Uudet piiput kuumenevat helpommin kuin jonkin aikaa käytössä olleet. Käytön jälkeen piippu rassataan piippurassilla sen ollessa vielä lämmin.

Piipputupakkaleikkaukset


Loose cut

Tupakka on leikattu pitkähköksi ”nauhaksi” ja leikkausleveys vaihtelee 1.4 mm  5.0 mm, mutta yleisin on 1.4 mm 2 mm. Tälläisella piipputupakalla piippu on helppo täyttää.

Flake

Käsitelty tupakka puristetaan hydraulisella prässillä suurella paineella tiiviiksi ”kakuksi”, joka muutaman sentin paksuinen ja voi painaa 1 – 10 kiloon. Tämän jälkeen tupakkaa varastoidaan n. 4 viikkkoa.
Puristaminen tekee Flake-tupakasta pitkäikäistä ja sillä on selkeä oma rakenne sekä antaa sille halutun maun ja aromin. Flake palaa hitaammin ja viileämpänä.
Kokeneemmalle piipunpolttajalle.


Ready rubbed tobacco

Flake, joka valmiiksi hierottu auki ja valmis käytettäväksi. Leikkaus on karkeampi.

Harmony ja Golden Blend

Mixture tobacco

Sekoitus “loose cut”-leikkausta ja auki hierottua “ready rubbed”-tupakkaa. Helpohko täyttää ja polttaa. Omaa runsaamman makukirjon kuin ”loose cut”-tupakka.

Tupakkalajikkeet


Virginia:

Virginia on yksi yleisimpiä tupakkalajikeita. Se on voinut käydä läpi uuni-, avotuli- tai ilmakuivatuksen. Virginia-tupakka sisältää runsaasti luonnon omia sokereita ja niinpä maku ja aromi ovat makeahkoja.
Lehdet ovat isoja – 20-50 cm – ja väri vaihtelee kullankeltaisesta tummaan mahonkiin.

Burley:

Burley-tupakan käsitelty lehti on väriltään vaalean ruskea tai vaihdella punaruskeasta erittäin tumman ruskeaan. Se on Virginian ohella käytetyimpiä tupakkalajikkeita ja sisältää vähän luonnon sokereita. Burley-tupakka on täyteläinen ja maussa on havaittavissa kaakaota. Lehdet ovat samaa kokoa kuin Virginia-tupakalla, mutta ovat kapeampia. Burleytä käytetään aromaattisissa sekoituksissa, koska se imee aromeita parhaiten kuin mikään muu tupakkalajike

.

Oriental:

Oriental kasvaa pääasiassa Turkissa ja Kreikassa. Lehdet pujotetaan lankaan ja jätetään aurinkoon kuivumaan. Kuuman ja kuivan ilmaston takia lehteen jää runsaasti aromaattisia öljyjä a´ja väri vahtelee vaalena kullankeltaisesta tummaan oranssiin. Lehdet ovat erittäin pieniä, vain 2-15 cm.Latakia:

Pieni lehtinen Oriental-lajike, joka on ilmakuivattu ja jälkikäsitelty avoimen tulen yllä, jolloin se saa  omaperäisen mausteisen ja savuisen arominsa. Aromiin vaikuttaa käytetty puulaji. Lehti on väriltään lähes musta. Latakiaa tuotetaan Kyproksella ja Syyriassa. Latakia antaa piipputupakkasekoitukseen vahvuutta ja runsasta aromia.

Black Cavendish:

Black Cavendish valmistetaan Burley- ja Virginia-tupakasta. Black Cavendish on tummaa, mutta kuitenkin miedohkoa maultaan. Lämmin höyrytys saa tupakan ”fermentoitumaan” ja tekee tupakasta mustaa ja maultaan miedohkoa ja makehko aromista. Yleisesti käytetty sekoituksissa.

Perique:

Harvinainen tupakka, jota tuotetaan vain Lousianassa. Tupakkaa varastoidaan tunnyrissä hedelmäisessä aromaattisessa liemessä paineessa. Näin syntyy yksi vahvin ja aromikkain, pippurinen maustettu tupakka.