Hooka

Hooka [hūka] on nimitys, jota englannin kielessä käytetään Lähi-idässä ja Etelä-Aasiassa tunnetusta vesipiipusta. Kyseinen piippu tunnetaan myös useilla muilla nimillä, kuten sisha [šiša].

Hookassa savu suodatetaan vedellä. Piipussa voidaan polttaa useita eri aineita, kuten yrttejä ja hedelmiä. Vesipiipun terveellisyys riippuu siitä, mitä sillä poltetaan. Terveellisin vaihtoehto on nakhla eli niin sanottu hedelmäsiirappi, jonka tuotteena on viileä, hedelmänmakuinen vesihöyry. Joissakin Euroopan maissa hooka sekoitetaan bongiin, jota käytetään länsimaissa pääasiassa kannabiksen polttoon.

Rakenne ja toiminta

Itämainen vesipiippu hooka muodostuu neljästä perusosasta:

  1. Pesästä, johon laitetaan kosteaa nakhlaa, joka on eräänlaista muussattua hedelmää. Massa peitetään foliolla, rei’itetään ja höyrystetään kuumalla hiilellä.
  2. Lasisesta pullosta, joka täytetään vedellä merkkiviivaan asti.
  3. Putkesta, joka vie savun pesästä pulloon.
  4. Letkusta, joka liitetään pullon yläosaan. Letku kiinnitetään pullon yläosaan, eikä se putken tavoin mene veden pinnan alapuolelle.

Letkusta imettäessä nakhlan päällä oleva hiili polttaa nakhlaa, jonka savu kulkee putken kautta pulloon. Pullossa savu suodattuu veteen ja nousee vesihöyrynä letkun kautta suuhun.

Useissa malleissa on myös yksisuuntaventtiili, jolla estetään ilman puhaltaminen pulloon. Joihinkin malleihin voidaan kiinnittää myös useita letkuja. Moniletkuiset hookat kuitenkin vaativat joko muita peittämään letkun suukappaleen yhden polttaessa tai suuntaventtiilin jokaiseen letkuun, jotta muiden letkujen kautta ei tulisi ilmaa.